Tässä järjestyksessä Suomen Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät Itä- ja Pohjois-Suomessa vuonna 2024 – samalla 4G-yhteydet paranevat
DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon (SYV) 3G-palvelut päättyvät vuoden 2024 aikana. 3G-verkon sulkeminen tapahtuu vaiheittain, alue kerrallaan. 3G-verkon alasajo vapauttaa vanhan tekniikan käytössä olleet taajuudet ja resurssit turvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkkoteknologioille, jotka tarjoavat asiakkaille paremman käyttökokemuksen.
”3G-verkossa siirretään enää vain prosentti kaikesta Yhteisverkossa liikkuvasta mobiilidatasta”, Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki kertoo.
”3G-verkon alasajo on osa tietoverkkojen ja teknologioiden jatkuvaa muutosta, jossa vanhemmista yhteyksistä luovutaan ja korvataan uudemmilla. Uudemmat 4G- ja 5G-verkot vastaavat paremmin mobiiliyhteyksien käytön kasvuun sekä käyttötarpeiden vaatimuksiin niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Verkon sulkeminen myös vapauttaa taajuudet uudempien verkkojen käyttöön, mikä parantaa nopeasti 3G-sulkemisen jälkeen varsinkin 4G-verkon käyttökokemusta”, Siiki jatkaa.
Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on edennyt hyvin, ja 5G-verkko valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2024 loppuun mennessä. 2G-verkko puolestaan jatkaa käytössä toistaiseksi. Sen jatkoaikataulusta linjataan viranomaisten käynnissä olevassa välitarkastelussa.
Vanhan päätelaitteen toiminta on tärkeä varmistaa
”Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Likimain kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 6–10 vuoden ikäisiä. Jos laitteessa näkyy 4G-ikoni, voi laitteen olettaa olevan 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös yleensä netistä laitteen mallinumeron perusteella”, Siiki mainitsee.
Käytännössä 3G-verkon sulkeminen vaikuttaa vain niihin laitteisiin ja palveluihin, jotka toimivat pelkästään 3G-verkossa. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät 3G-verkon sulkeuduttua käyttämään 2G-verkkoa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti datansiirtonopeuden huomattavaa hidastumista. Se ei kuitenkaan hyvin vähän dataa siirtävien laitteiden, kuten riistakameroiden kohdalla ole välttämättä merkittävää.
Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, puhelut kuuluvat jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, puhelut siirtyvät 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen.
”Mobiililaitteet ja -liittymät kannattaa päivittää uudempiin malleihin, jotta niiden käyttö ja esimerkiksi digitaalinen asiointi onnistuu mukavasti ja helposti jatkossakin”, Siiki toteaa.
DNA:n ja Telian omat 3G-verkot suljetaan myös
Suomen Yhteisverkon omistajayhtiöt DNA ja Telia ovat jo aiemmin tiedottaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa vuosien 2023–2024 aikana, ja verkkojen alasajo on jo alkanut yksittäisillä alueilla. Lisätietoja saa DNA:n ja Telian verkkosivuilta (www.dna.fi/3g ja www.telia.fi/3G).
DNA:n ja Telian kuluttaja- ja yritysasiakkaita on tiedotettu 3G:n alasajoon liittyen, ja suurin osa asiakkaista on jo siirtynyt käyttämään 4G- tai 5G-liittymiä. DNA:n ja Telian yksityis- ja yritysasiakkaat voivat tarkistaa omat liittymätietonsa DNA:n ja Telian omien palveluiden kautta. Lisätiedot löytyvät DNA:n ja Telian verkkosivuilta (www.dna.fi/3G ja www.telia.fi/3G).
Aikataulu: Näin Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät vuonna 2024
Aikaisintaan 1-3/2024
- Kouvolan keskusta, Peltola ja Valkeala
- Kausala ja Koria ympäröivine alueineen
Aikaisintaan 4-6/2024
- Kymenlaakso
- Etelä-Karjala
- Etelä-Savo
- Pohjois-Karjala
- Pohjois-Savon eteläosat
Aikaisintaan 7-9/2024
- Pohjois-Savon pohjoisosat
- Kainuu
- Pohjois-Pohjanmaa
- Kemi-Tornio
Aikaisintaan 10-12/2024
- Lappi pl. Kemi-Tornio
Suomen Yhteisverkko tiedottaa 3G-palvelujen päättymisen aikatauluista tarkemmin sulkemisaikojen lähestyessä.
Lisätietoja medialle:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 020 405 4000, communications-fi@telia.fi
DNA:n 3G-verkon sulkeminen: www.dna.fi/3g
Telian 3G-verkon sulkeminen: www.telia.fi/3g