Suomen Yhteisverkko ja Nokia yhteistyöhön 5G-verkon tuomiseksi Pohjois- ja Itä-Suomeen

DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) alkaa rakentaa Pohjois- ja Itä-Suomeen uutta 5G-verkkoa yhteistyössä Nokian kanssa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy alkuvuonna 2021.

Tänään julkistetun yhteistyösopimuksen mukaan Pohjois- ja Itä-Suomeen rakennetaan erittäin kattava 5G-verkko. Verkon tukiasemat tulevat olemaan kokonaan uusia, joten 5G:tä voidaan toteuttaa kaikilla Telian ja DNA:n hallinnoimilla taajuuksilla vanhan verkon päälle lisättävän taajuuskaistan sijaan.

DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö mahdollistaa yhden operaattorin verkkoon nähden suuremmat tiedonsiirtonopeudet myös 5G:ssä, kuten se teki myös 4G:ssä.

– 5G-verkko saadaan nyt tuotua kaikkialle, missä meillä on tukiasemapaikkoja. Tämä parantaa selvästi tietoliikenneyhteyksien saatavuutta ja nopeutta Pohjois- ja Itä-Suomessa, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Vuoden 2020 poikkeusolot ovat selvästi kiihdyttäneet matkapuhelinverkkojen alati kasvavaa käyttöä entisestään, sekä osoittaneet luotettavien ja korkean kapasiteetin etätyöyhteyksien tarjonnan kriittisyyden. Uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Muutoksen yhteydessä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi.

Projektissa on otettu huomioon myös huoltovarmuus.

–Rakentamisen lisäksi myös verkon ylläpito- ja valvontatoiminnot tehdään jatkossa pääsääntöisesti Suomesta, Jokinen jatkaa.

Lisätiedot:
Antti Jokinen
Toimitusjohtaja, Suomen Yhteisverkko Oy
044 721 2544
antti.jokinen@yhteisverkko.fi


Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Vastaamme yhteisen matkaviestinverkon suunnitelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. DNA ja Telia hyödyntävät matkaviestinverkkoamme tarjotessaan omia palvelujaan asiakkailleen.

Nokia

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Vain Nokia tarjoaa kokonaisvaltaisen valikoiman verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia maailmanlaajuisesti. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä.

Radioverkkojemme avulla viestintäpalveluja tarjoavat asiakkaamme palvelevat yli 6,4 miljardia liittymää, ja yritysasiakkaamme ovat ottaneet käyttöön yli 1 300 teollisuuden verkkoa ympäri maailmaa. Sitoutuen korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin muutamme ihmisten tavan elää, työskennellä ja viestiä. Seuraa meitä verkkosivuillamme www.nokia.com ja Twitterissä @nokia.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.