Parikkalaan ja Savonlinnan Punkaharjulle entistä nopeammat yhteydet – Yhteisverkon kattavan 5G-verkon rakennus alkaa (C40)

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Rakentaminen jatkuu helmikuussa Parikkalassa ja Savonlinnan Punkaharjulla. Uuden 5G-verkon lisäksi myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

5G:stä hyötyvät niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin

Viime vuosien poikkeusolot ovat kasvattaneet matkapuhelinverkkojen käyttöä entisestään. Etäopetus ja etätyöt ovat monelle tuttuja, ja kotioloissa oleminen on lisännyt pelaamista ja TV- ja suoratoistopalvelujen käyttöä. Luotettavista ja viiveettömistä yhteyksistä on tullut tärkeä osa ihmisten arkea.

Tänä päivänä ihmisten arkeen kuuluvat etätyöt ja erilaiset viihdesovellukset vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi kattava 5G-verkko mahdollistaa paremmat yhteydet jokaisen kotikonttorille.

Myös paikallinen yritystoiminta hyötyy 5G-verkon rakentamisesta. Kiinteä 5G tarjoaa suurille yrityksille käyttökokemukseltaan kuidun kaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla. 5G-verkko tarjoaa myös pienille yrityksille entistä paremmat mahdollisuudet nopeisiin yhteyksiin.

Suosittuina kotimaan matka- ja mökkeilykohteina Parikkala ja Punkaharju houkuttelevat turisteja ympäri vuoden. Uusi nopeampi verkko helpottaa matkailua entisestään, sillä esimerkiksi etätyön tekeminen helpottuu.

Mitä ja milloin Parikkalassa ja Punkaharjulla tapahtuu?

5G-verkko tuo entistä nopeammat yhteydet Parikkalaan ja Punkaharjulle. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Uusi 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

Työn aikana päivitetään Parikkalassa, Punkaharjulla ja lähialueilla yhteensä 32 tukiasemaa. Tukiasemavaihtoja suoritetaan seuraavilla alueilla:

  • Kitee: Rajavaara
  • Parikkala: Kesusmaa, Kirkonkylä, Koitsanlahti, Kolmikanta, Maironniemi, Melkoniemi, Mikkolanniemi, Niukkala, Otrakas, Särkisalmi, Tarnala ja Uukuniemi
  • Ruokolahti: Sarajärvi
  • Savonlinna: Enanlahti, Hiukkajoki, Kiviapaja, Kokonsaari, Kommerniemi, Kosola, Kultakivi, Laukansaari, Piojärvi, Punkasalmi, Ruhvana, Saukonsaari, Siltamäki, Soilukka, Särkilahti ja Vuoriniemi

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 14. helmikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis lauantaina 12. maaliskuuta.

Päivitykset voi havaita rakennustöiden aikana parantuneena 4G-verkkona. Varsinainen 5G-verkko aktivoidaan noin kahden viikon sisällä rakennustöiden päättymisen jälkeen.

Kuvassa vihreällä merkitty uusi verkkoalue otetaan ensin käyttöön aiempaa parempana 4G-verkkona, ja 5G-verkko aktivoidaan noin kahden viikon sisällä rakennustöiden päättymisen jälkeen.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä.

Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

 Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

 Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.