Juva ja Sulkava saavat nopean 5G-verkon – Yhteisverkko aloittaa rakennustyöt (C41)

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Rakentaminen jatkuu maalis–huhtikuussa Juvalla ja Sulkavalla. Uuden 5G-verkon lisäksi myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Etelä-Savossa sijaitsevat Juva ja Sulkava ovat suosittuja mökkipaikkakuntia. Entistä nopeammat yhteydet helpottavat esimerkiksi etätöiden tekemistä mökillä, kun yhteyksistä tulee entistä varmemmat.

5G:stä on hyötyä niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin

Matkapuhelinverkkojen käyttö on kasvanut viime vuosien poikkeusolojen myötä, kun monet ovat opiskelleet tai työskennelleet kotoa käsin. Kotioloissa oleminen on lisännyt myös pelaamista ja erilaisten suoratoistopalvelujen käyttöä. Luotettavat ja nopeat yhteydet ovat nivoutuneet tärkeäksi osaksi ihmisten arkea. Niin etätyöt kuin erilaiset viihdesovellukset vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä.

Juvalle ja Sulkavalle nyt rakennettava uusi kattava 5G-verkko mahdollistaa paremmat yhteydet niin alueen asukkaille kuin mökkeilijöillekin. Viime vuosina etätöiden tekeminen vapaa-ajan asunnoilla on lisääntynyt huomattavasti. Vuoden 2021 Mökkibarometrin* mukaan etätöitä mökillä teki 43 prosenttia niistä, joille tämä oli mahdollista. Vuonna 2016 vastaavat osuus oli 7 prosenttia. Työskentely mökkikonttorilla sujuu vaivattomasti, kun yhteydet ovat kunnossa. Lisäksi paikallinen yritystoiminta hyötyy 5G-verkon rakentamisesta.

Mitä ja milloin Juvalla ja Sulkavalla tapahtuu?

5G-verkko tuo entistä nopeammat yhteydet Juvalle ja Sulkavalle. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat. Uusi 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

Työn aikana Juvalla, Sulkavalla ja niiden lähialueilla päivitetään yhteensä 33 tukiasemaa. Tukiasemavaihtoja suoritetaan seuraavilla alueilla:

  • Juva: Hatsola, Kaskii, Kettula, Kiiskilänharju, Kirkonkylä, Koikkala, Nuutilanmäki, Ollikkala, Siikakoski, Tarpeenmäki ja Tiuhtsalo
  • Mikkeli: Asila
  • Puumala: Kaipaala, Kietävälä, Kukonharju, Leviäsalo, Lieviskä ja Viljakansaari
  • Ruokolahti: Syrjäsaari
  • Savonlinna: Turhala
  • Sulkava: Iitlahti, Kaartilankoski, Kaartilanmäki, Kirkonkylä, Kyrsyä, Lohilahti, Ryhälä, Sairalanmäki ja Telataipale

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 21. maaliskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis lauantaina 16. huhtikuuta.

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa matalamman taajuuden 5G-peittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa. Samalla myös 4G-verkko paranee koko vihreäksi merkityllä alueelta.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

*Mökkibarometri 2021, Luonnonvarakeskus (https://www.luke.fi/projektit/mokkibarometri/)

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

 Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

 Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.