DNA:n ja Telian kattavan 5G-verkon rakennus jatkuu Muhoksen, Iin ja Oulun alueilla (C56 ja C57)

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin joulukuussa 2021, ja työ jatkuu nyt helmi-huhtikuussa aiempaa laajemmalla alueella. 5G-verkon rakentamisen myötä myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 tuo pohjoisen ja koko Suomen kulttuurille kansainvälistä näkyvyyttä. Oulu sekä kulttuuripääkaupunkihankkeessa mukana olevat 32 pohjoisen Suomen kuntaa ja kaupunkia pääsevät yhdessä rakentamaan tapahtumia ja tilaisuuksia, joihin odotetaan ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Oulu2026-hanke näkyy myös Oulun kupeessa Muhoksella, joka on mukana tuottamassa kulttuuripääkaupungin tapahtumia.

”Kulttuuripääkaupunki tekee pohjoisesta Suomesta vetovoimaisemman ja alueemme huomataan myös Euroopan tasolla. Toivomme matkailijoiden määrän alueella kasvavan, mikä heijastuu talouteen, vetovoimaan ja pohjoisen saavutettavuuteen”, sanoo Muhoksen kunnanjohtaja Jussi Rämet.

5G-verkosta hyötyä Oulun, Muhoksen ja Iin asukkaille ja yrityksille

Nopeat yhteydet mahdollistavat sujuvan arjen. Muun muassa etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä.

”Laadukkaat tietoliikenneyhteydet ovat tärkeitä Oulun kaupunkiseudun ja lähialueiden elinkeinoelämälle, tutkimukselle, asukkaille ja tietenkin myös täällä vieraileville asiakkaille ja turisteille. Paremmat yhteydet parantavat myös etätyömahdollisuuksia”, Rämet sanoo.

Pohjolan Piilaaksoksi kutsuttu Oulu on tunnettu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan edelläkävijä. Nyt alueen suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin.

Pienille yrityksille 5G-verkko tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Oulussa, Muhoksella ja Iissä tapahtuu?

Työn aikana päivitetään yhteensä 57 tukiasemaa. Rakentaminen aloitetaan maanantaina 6. helmikuuta, ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 28. huhtikuuta 2023.

  • Oulu: Huttukylä, Loukko, Jylhänkylä, Kirveslä, Lamula, Madekoski, Pikkarala, Kontiokoski, Sankivaara, Tervahaara, Vesala, Ylikiiminki, Ala-Vuotta ja Yli-Vuotto
  • Kempele: Juurussuo
  • Muhos: Keskusta, Lukkarinkangas, Soso, Päivärinne, Sanginjoki, Leppiniemi, Perukka, Honkala ja Hyrkäs
  • Utajärvi: Pälli
  • Oulu (Kiiminki): Kiiminki keskusta, Viitanmäki, Hakomäki, Honkimaa, Tirinkylä, Alakylä, Taipaleenkylä, Niskapää, Raatelamminkangas, Arkala, Hannusperä, Talkkunamaa ja Ylikylä
  • Oulu (Haukipudas): Keiska, Sumeninmäki, Martinniemi, Ojalanperä ja Halosenniemi
  • Oulu (Yli-Ii): Yli-Ii
  • Ii: Keskusta, Liedes, Porkanperä, Suvanto, Mökkiperä, Jakkukylä, Kestilä, Illinsaari, Pakkilankangas, Kuninkaanniemi, Olhava ja Väli-Olhava

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

 Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.