DNA:n ja Telian Yhteisverkko tuo Varkauteen kattavan 5G-verkon (C35)
DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) alkaa rakentaa uutta 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy Varkaudesta maaliskuussa 2021.
Uuden 5G-verkon myötä Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaiden mobiililaajakaistapalveluiden kuuluvuusalue laajenee, siirtonopeudet kasvavat ja palvelutaso paranee.
DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistaa yhden operaattorin verkkoon verrattuna suuremmat tiedonsiirtonopeudet myös 5G-verkossa, kuten se teki myös 4G-verkossa.
Uuden verkon myötä kattavammat, laadukkaammat ja nopeammat tietoliikenneyhteydet saadaan alueen kaupunkien lisäksi myös harvemmin asutuille alueille.
”2020-luvun työ- ja viihdesovellukset, etätyötä unohtamatta, vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä”, summaa Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.
”Yrityksille 5G:n ominaisuudet mahdollistavat myös automaatiota ja entistä tehokkaampia, suuriin datamääriin perustuvia reaaliaikaisia prosesseja,” Jokinen kuvailee.
Varkauden pilottialueella rakennetaan 5G-tukiasemia Varkauden, Joroisten, Leppävirran ja Pieksämäen alueella:
- Varkaudessa Akonlahti, Hasinmäki, Huruslahti, Häyrilä, Kaura-aho, Keskusta, Kommila, Kopolanniemi, Kosulanniemi, Kuoppakangas, Kuvansinjoki, Kämäri, Käpykangas, Könönpelto, Lehtoniemi, Luttila, Pussilantaipale, Puurtila, Päiviönsaari, Pöytäkangas, Repokangas, Savonmäki, Taipale, Taulumäki, Varkausmäki ja Veljeskylä
- Joroisissa Hallamäki, Kuvansi, Maavesi, Palviainen ja Viitaselkä
- Leppävirralla Osmajoki
- Pieksämäellä Tihusniemi
Rakentaminen Varkauden alueella aloitetaan 25. maaliskuuta. 5G-verkon rakentamisen yhteydessä uudistetaan myös nykyiset mobiiliverkot. Koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua 23. huhtikuuta 2021.
Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia katkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.
Uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Uudistuksen ansiosta myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi. 5G:n hyödyt pähkinänkuoressa:
- Luotettavuus: luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot
- Nopeus: jopa yli gigan nopeudet
- Laatu: suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien parempi laatu ja pätkimättömyys
- Miellyttävä käyttökokemus: esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi
Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz -taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.
Lisätietoja:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi
Suomen Yhteisverkko
Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.
DNA
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Telia
Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.
Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.
Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.