DNA:n ja Soneran omistaman Yhteisverkon rakentaminen alkaa Kuusamosta

Kuusamon pilottialue

DNA:n ja Soneran omistaman Yhteisverkon ansiosta Suomen harvaan asuttujen alueiden tietoliikenneyhteydet nopeutuvat monikymmenkertaisiksi. Yhteisverkon rakentaminen päätettiin aloittaa Kuusamosta, koska Kuusamo on Koillis-Suomen talousalueen keskus. Kuusamo tarjoaa hyvän toimintaympäristön sekä useita erilaisia maasto-olosuhteita varmistaen Yhteisverkon rakentamisen ja ylläpidon toimintamallien toimivuuden.

Rakentaminen aloitetaan Rukan alueelta toukokuun alkupuolella (viikko 20/2015) ja koko Kuusamon alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua kesäkuun loppuun mennessä. Kesä-heinäkuun vaihteessa aktivoidaan kokonaisuudessaan uuden verkon tuoma lisäys nykyiseen 3G- ja 4G –kapasiteettiin.

Kuusamon pilottialue käsittää yhteensä 34 tukiasemapaikkaa Kuusamon kaupungin alueella, käsittäen ainakin seuraavat alueet: Iso-Paljakka, Jalmovaara, Kuusamon keskusta, Kuusamon lentoasema, Leinosenaho, Lomavaara, Maanselkä, Maivala, Muovaara, Pölkky, Ruka, Rukajärvi, Säynäjäroni, Säynäjävaara, Singerjärvi, Suorajärvi, Toranki ja Veskelvaara.

Kuusamo_1

Tukiasemien vaihtotöistä aiheutuu tukiasemakohtaisesti DNA:n ja Soneran matkaviestinpalveluihin noin neljän tunnin mittainen katkos. Katkokset pyritään kuitenkin ajoittamaan niin, että ne pysyvät mahdollisimman lyhyenä ja aiheuttavat loppuasiakkaille mahdollisimman vähän haittaa. Tukiasemien vaihtotöitä ei kuitenkaan ole mahdollista ajoittaa kokonaan yöaikaan, koska työskentely mastoissa ja kiinteistöjen katoilla on mahdollista ainoastaan valoisaan aikaan.

Uusimmalla LTE Advanced 4G –teknologialla toteutettavan verkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 300Mbit/s ja taajamien ulkopuolella 150Mbit/s. Suuremman tukiasemamäärän ja paremman taajuuskapasiteetin ansiosta Yhteisverkko parantaa myös kaikkien 2G- ja 3G- päätelaitteiden käyttäjien yhteyksiä.

Pahoittelemme vaihtotöistä aiheutuvaa hetkellistä haittaa ja häiriötä. Toivomme kuitenkin uuden verkon paremman peiton ja tiedonsiirtonopeuksien hyvittävän tämän tilapäisen mielipahan. Kuusamo on nyt siis ensimmäinen paikka Suomessa, joka toteutetaan yhteisrakentamisena uusimmalla teknologialla ja jonka tiedonsiirtonopeudet ovat kansainvälisestäkin näkökulmasta ainutlaatuiset.

Kuusamo_2

Lisätietoja:
Rakennuttamispäällikkö Juha Truhponen, puh. 044 754 7167, juha.truhponen@yhteisverkko.fi