DNA:n ja Soneran omistaman yhteisverkon pilottialueen rakentaminen on saatu valmiiksi Kuusamossa

Loppukeväällä 2015 aloitettu yhteisverkon rakentaminen on edennyt aikataulussa, ja Kuusamon pilottialueen rakennustyöt on saatu valmiiksi. Yhteisverkko on kahden operaattorin, DNA:n ja Soneran, ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa kattavammat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet myös haja-asutusalueille. Hankkeen ansiosta syrjäseutujen tietoliikenneyhteydet nopeutuvat monikymmenkertaisiksi.

Pilottialueeseen kuuluu Kuusamon kaupungin useita eri alueita, kuten Kuusamon keskusta ja lentoasema sekä Rukan ja Rukajärven seutu. Yhteisverkon rakennustyöt alkoivat toukokuun puolivälissä Rukan alueelta, ja nyt Kuusamon pilottialueen rakennustyöt ovat valmistuneet.

Kuusamo_1

  • Yhteisverkon rakentaminen päätettiin aloittaa Koillis-Suomen talousalueen keskuksesta, Kuusamosta. Kuusamo toimi rakentamisen pilottialueena, koska sen vaihteleva maasto ja toimintaympäristö tarjosivat hyvän varmistuksen sille, että yhteisverkon rakentaminen ja ylläpito toimivat moitteettomasti, kertoo Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G-teknologian myötä. Se parantaa merkittävästi yhteyksiä myös 2G- ja 3G-laitteille, mikä näkyy nyt niilläkin parempana kuuluvuutena. Verkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 300 Mbit/s ja taajamien ulkopuolella maksimissaan 150 Mbit/s.

  • Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon erittäin nopeasti ja kattavasti Kuusamon pilottialueelle. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavaksi rakennustyöt etenevät muille Kuusamon kaupungin alueille ja sen jälkeen Itä- ja Kaakkois-Lappiin. Koko Pohjois-Suomi on arviolta valmis vuoden loppuun mennessä, sanoo Jokinen.

Yhteisverkko on suomalaisittain ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa radioverkon  rakentamisen kustannustehokkaasti ja laadukkaasti harvaan asutuille alueille Pohjois- ja Itä-Suomessa. Operaattoreiden yhdessä toteuttama verkko kattaa vuoden 2016 loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja loppuasiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera kehittävät ja tarjoavat edelleenkin itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen.

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Soneran viestintä, puh. 020 40 60235, communications-fi@sonera.com

Suomen Yhteisverkko Oy on DNA Oy:n ja TeliaSonera Finland Oyj:n perustama yhteinen verkkoyhtiö. Vastaamme kokonaan uuden, yhteisen matkaviestinverkon rakennuttamisesta Pohjois- ja Itä-Suomen alueelle. Uudet 2G-, 3G- ja 4G-verkkoyhteydet kattavat puolet Suomen maantieteellisestä alasta ja noin 15 prosenttia väestöstä.
www.yhteisverkko.fi