DNA:n ja Soneran omistama Yhteisverkko on rakentanut satoja tukiasemia Pohjois-Suomeen

Yhteisverkko on DNA:n ja Soneran yhteishanke, joka mahdollistaa kattavan radioverkon rakentamisen harvaan asutuille alueille Pohjois- ja Itä-Suomessa. Yhteisverkon rakentaminen alkoi keväällä 2015. Tähän mennessä suurin osa Lapista on jo yhteisverkon kuuluvuusalueella.

Yhteisverkko on rakentanut tähän mennessä yli 500 tukiasemaa Pohjois-Suomeen. DNA:n ja Soneran yhteisen verkon rakentaminen alkoi keväällä 2015 Kuusamon pilottialueelta. Viime kesänä yhteisverkko eteni Itä-Lappiin, alkusyksystä Pohjois-Lappiin, ja loppusyksystä tukiasemat nousivat Länsi-Lappiin. Suurin osa Etelä-Lapista valmistui loppuvuonna 2015.

– Yhteisverkko on tuonut kokonaan uudet yhteydet noin 160 000:lle Pohjois-Suomen asukkaalle. Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G -teknologian myötä ja parantaa merkittävästi yhteyksiä myös 2G- ja 3G-laitteille. Myös näiden laitteiden kuuluvuus on parantunut yhteisverkon myötä, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

– Vuoden 2016 loppuun mennessä yhteisverkko kattaa noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia Suomen väestöstä, sanoo Jokinen.

Tilapäisiä kuuluvuushaasteita rakennus- ja käyttöönottovaiheessa

Yhteisverkon rakentaminen on sujunut vauhdikkaasti. Uuden matkaviestinverkon käyttöönotto on muutos, joka aiheuttaa tilapäisiä katkoksia ja kuuluvuuden heikentymistä, kun tukiasemia rakennetaan ja otetaan käyttöön.

– Kyse on ollut lähinnä tukiasemavaihtojen aikana tapahtuneista tilapäisistä ja yksittäisiä kohteita koskeneista häiriöistä. Nämä tapaukset on pääsääntöisesti saatu jo selvitettyä. Yhteisverkko ei ole pysyvästi heikentänyt kuuluvuutta millään alueella. Uuden verkon myötä loppuasiakkaiden käyttöön on tullut satoja uusia tukiasemia, mikä on parantanut kuuluvuutta. Jatkamme kuitenkin työtä yhteisverkon tuomiseksi myös niille alueille, joissa kuuluvuutta ei ole vielä aiemminkaan ollut, sanoo Jokinen.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja loppuasiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera kehittävät ja tarjoavat edelleenkin itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen. Yhteisverkon rakentaminen jatkuu alkuvuonna 2016 Pohjois-Suomessa, minkä jälkeen rakennustyöt käynnistyvät Itä-Suomessa.

Viestintävirasto on pyytänyt Soneralta ja DNA:lta selvitystä siitä, miten verkon rakentaminen on vaikuttanut matkapuhelinpalveluiden toimivuuteen. Yhteisverkon omistajat DNA ja Sonera toimittavat selvityksensä Viestintävirastolle.

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Soneran viestintä, puh. 020 40 60235, communications-fi@sonera.com