Yhteisverkon vuosi 2020

Uudet tukiasemat sekä kapasiteettilaajennukset

Vuoden 2020 aikana on Yhteisverkon tukiasemaverkko jälleen tihentynyt reilulla kymmenellä uudella tukiasemalla:

  • Merimiehenkatu – Joensuu, Vuotturaippa – Sodankylä, Salmenoja – Rovaniemi, Olos – Muonio, Kitkantie – Kuusamo, Honkalampi – Ylämylly, Villumäki – Lappeenranta, Mantykatu – Lappeenranta, Kaskesniemi – Liperi, Rajapatsas – Imatra, Saarenkatu – Lappeenranta, Laulurinne – Joensuu

Uusien tukiasemien lisäksi olemassa oleviin tukiasemiin on lisätty radiokapasiteettia käyttäen pääsääntöisesti 1800 MHz, 2100 MHz ja 2600 MHz taajuuskaistoja. Kapasiteettilaajennuksia on tehty mm. Inarin, Imatran, Kuusamon, Ivalon, Kemijärven, Kemin, Tornion, Kilpisjärven, Tervolan ja Rovaniemen alueilla.

Vihreämpää sekä energiantehokkaampaa tiedonsiirtoa

LTE-M ja NB-IoT ovat erityisesti IoT-sovellusten (Internet of Things / Esineiden Internet) käyttämiä verkkoteknologioita. Kevään 2020 aikana on Yhteisverkko aktivoinut molemmille teknologioille eDRX (extended Discontinuous Reception) -tuen. eDRX-tuen myötä päätelaitteet voivat olla erittäin pitkiä aikoja matalan energiankulutuksen lepotilassa, jos sovelluksella ei ole tarvetta lähettää tai vastaanottaa tietoa verkon yli. Käytännössä toiminnallisuus pidentää merkittävästi päätelaitteen akun kestoa erityisesti niissä NB-IoT ja LTE-M -sovelluksissa, joissa tiedonvälitystarve ei ole jatkuvaa. Tyypillisiä käyttökohteita, joissa eDRX -tuen hyöty on suurimmillaan, ovat erilaiset sensori- sekä mittaussovellukset, joissa päätelaite lähettää mittaustuloksia palvelimelle harvoin (esimerkiksi kerran tunnissa tai kerran päivässä).

Myös 4G-puheen (Voice over LTE – VoLTE) puhelimien energiankulutusta on pienennetty aktvoimalla koko verkkoon VoLTE DRX (Discountinous Reception) -toiminnallisuus kevään 2020 aikana. VoLTE DRX:n myötä päätelaite voi mennä lepotilaan, kun sille ei ole dataa siirrettävänä. Tämä näkyy pidempänä akunkestona kaikille 4G-puheen käyttäjille.

 5G – uuden sukupolven verkko

5G on tulossa vauhdilla. Yhteisverkon kolmivuotinen 5G-verkon rakennusprojekti käynnistyy alkuvuodesta 2021. Yhdistettyjen Telian ja DNA:n taajuuskaistojen avulla Yhteisverkko pystyy rakentamaan kokonaan uuden, erittäin suuren kapasiteetin radioverkon, joka tarjoaa Telian ja DNA:n asiakkaille nopeat ja viiveettömät yhteyden vuosiksi eteenpäin. Aluksi 5G:n suorituskyvyn kulmakivi tulee olemaan 3,5 GHz taajuusalue, mutta nopeasti 5G-teknologiaa tullaan hyödyntämään myös muilla taajuusalueilla matalista 700 – 900 MHz taajuuksista aina erittäin korkeisiin millimetriaaltoihin asti.

5G ei vielä pitkään aikaan tule korvaamaan 4G:tä, vaan pikemminkin täydentämään sitä. 5G:n elinkaaren alkuvaiheessa 5G -verkko toimii ns. NSA (non-standalone) -mallin mukaisesti, jossa päätelaite on samanaikaisesti yhteydessä sekä 4G-verkkoon, että 5G-verkkoon. NSA-vaiheessa 5G:n voikin mieltää kapasiteettikerrokseksi, joka lisää verkon kapasiteettia ja parantaa käyttäjien datanopeuksia. Myöhemmissä 5G:n vaiheissa siirrytään ns. SA (standalone) -malliin, jossa 4G-verkkoa ei enää tarvita yhteyden muodostamiseen. SA -mahdollistaa 5G:n kehittyneemmät ominaisuudet, kuten verkon viipaloinnin (network slicing) sekä lyhyen viiveen ja korkean käytettävyyden palvelut (URLLC, Ultra-reliable low-latency Communication).

Yhteisverkon 5G-rakennusprojektin etenemisestä tullaan tiedottamaan tarkemmin lähikuukausina.

Mukavaa syksyä ja joulun odotusta toivottaen,

Radioverkkopäällikkö Lasse Laine, puh, 040 9200 363, lasse.laine@yhteisverkko.fi