Yhteisverkon syksyn 2019 verkkouudistukset

Joulun ollessa aivan nurkan takana on sopiva hetki päivittää Yhteisverkon viimeiset verkonkehityskuulumiset vuoden 2019 syksyn osalta.

Uudet tukiasemat sekä kapasiteettilaajennukset

Kesän 2019 jälkeen on Yhteisverkon tukiasemaverkko jälleen tihentynyt kymmenellä uudella tukiasemalla:

  • Vainio – Kemi, Pirkkiönpuisto – Tornio, Ristikangas – Kemi, Rakkavaarantie – Kittilä, Kauppila – Kittilä, Välirakka – Kittilä, Nivavaara – Rovaniemi, Ounasrinteentie – Rovaniemi, Häkinvaara – Rovaniemi ja Muntero – Lappeenranta

Uusien tukiasemien lisäksi olemassa oleviin tukiasemiin on lisätty radiokapasiteettia käyttäen pääsääntöisesti 1800 MHz, 2100 MHz ja 2600 MHz taajuuskaistoja. Kapasiteettilaajennuksia on tehty mm. Vieremän, Rovaniemen, Kemin, Keminmaan, Lieksan ja Pyhännän alueilla.

LTE-M

Yhteisverkko on aktivoinut syksyn 2019 aikana 4G-verkkoonsa LTE-M tuen. LTE-M palvelu on käytettävissä koko Yhteisverkon 4G-verkon alueella. LTE-M on erityisesti IoT-laitteille suunniteltu teknologia, jolla saavutetaan erinomainen verkon peitto sekä matala päätelaitteiden energiankulutus. NB-IoT teknologiaan verrattuna LTE-M mahdollistaa suuremmat siirtonopeudet sekä saumattomamman mobiliteetin. Toisaalta LTE-M päätelaitteiden energiankulutus on hieman NB-IoT päätelaitteiden energiankulutusta suurempaa: yhdessä LTE-M ja NB-IoT -teknologiat mahdollistavatkin erityyppisen IoT-palveluiden sekä sovellusten käyttöönoton. Tyypillisiä käyttösovelluksia NB-IoT:lle ovat paikallaan olevat anturit sekä sensorit ja LTE-M:lle puolestaan liikkuvat Machine-to-Machine -sovellukset, jossa siirretään hieman suurempia datamääriä.

Valmistautuminen 5G-aikaan

4G-verkkojen kehitys ei ole loppumassa vielä hetkeen, mutta valmistautuminen 5G-aikaan on alkanut jo kauan sitten. 5G:n edeltäviä teknologioita suurempi kaistankäytön tehokkuus sekä leveämpi taajuuskaista, mahdollistavat entistä suuremmat datanopeudet sekä korkeamman radioverkon kokonaiskapasiteetin. Myöhemmissä evoluutiovaiheissa 5G-teknologia tulee myös mahdollistamaan yhä uudentyyppisten, kuten viivekriittisten ja korkean käytettävyyden, palveluiden tarjoamisen. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta toivottaen,

Radioverkkopäällikkö Lasse Laine, puh, 040 9200 363, lasse.laine@yhteisverkko.fi