Yhteisverkon kevät 2019

Kesän saavuttua ja lomakauden alkaessa on sopiva hetki päivittää kuulumiset kevään 2019 tapahtumista.

Uudet tukiasemat sekä kapasiteettilaajennukset

Vuoden 2019 aikana on Yhteisverkon tukiasemaverkko tihentynyt kymmenellä uudella tukiasemalla:

  • Navettajänkä – Sodankylä,  Kaarnikkarakka – Rovaniemi, Härkösentie – Puumala, Salmijärvi – Kajaani, Uutela – Joensuu, Tiemassaari – Rantasalmi, Saaren Koulu – Rovaniemi, Aikkuli – Kuusamo, Jurvalanharju – Luumäki ja Pasinkuja – Imatra

Uusien tukiasemien lisäksi radiokapasiteettilisäyksiä on tehty vuoden 2019 aikana lähes sataan tukiasemaan. Pääsääntöisesti kapasiteettilaajennukset on tehty käyttäen 1800 MHz, 2100 MHz ja 2600 MHz taajuuskaistoja.

Radiokapasiteettia on lisätty mm. Rovaniemen, Joensuun, Lappeenrannan, Liperin, Kaajanin, Varkauden, Iisalmen, Kiuruveden, Kontiolahden, Lapinlahden, Lieksan, Vieremän, Simon, Kesälahden, Paltamon, Kemin, Kittilän, Kiteen, Leppävirran, Tornion, Nurmeksen, Juukan, Kuhmon, Ylämyllyn, Parikkalan, Puumalan, Outokummun, Pudasjärven, Enontekiön, Savonlinnan, Pellon, Sotkamon, Ivalon, Joroisen ja Nilsiän alueille.

Voice over LTE – VoLTE (4G-puhe)

Puheliikenne on kulkenut pitkään Yhteisverkossa lähes ainoastaan 2G- sekä 3G-verkoissa. Käyttäjän ollessa 4G-verkossa, puhelun alkaessa puhelin on siirtynyt 3G-verkkoon ja heti puhelun päättyessä palannut takaisin 4G-verkkoon.

Kevään 2019 aikana on puhe alkanut toden teolla siirtyä 4G-verkkoon ja VoLTE-puheluista on alkanut tulla uusi normaali. Loppukäyttäjälle VoLTE mahdollistaa puhumisen sekä 4G-palveluiden käytön samanaikaisesti. Lisäksi VoLTE-puheluissa puheluiden yhdistymisaika on merkittävästi lyhyempi. VoLTE toimii suurella osaa 4G-kykyisistä puhelinmalleista ja vaatii liittymältä VoLTE-tuen.

4G-palvelut yhä useammalle optimoidulla liikenteenohjauksella

Yhteisverkolla on käytössään sekä Telian että DNA:n taajuuskaistat, joiden avulla Yhteisverkko pystyy tarjoamaan poikkeuksellisen korkeat huippunopeudet sekä erinomaisen radioverkkokapasiteetin. Leveästä taajuukaistasta johtuen myös tukiasemakonfiguraatiot ovat monimutkaisia: osassa Yhteisverkon tukiasemia on yli 30 kappaletta 2G-, 3G- ja 4G-soluja.

Erityisesti monimutkaisissa tukiasemakonfiguraatioissa hyvin toimiva liikenteenohjaus on tärkeää. Liikenteenohjauksen tavoitteena on tarjota käyttäjillä mahdollisimman laadukas käyttäjäkokemus ohjaamalla heidät parhaalle mahdolliselle taajuudelle sekä verkkoteknologialle. Liikenteenohjaus perustuu mm. verkon kuormaan, käyttäjien etäisyyteen tukiasemasta, verkon häiriötasoon, terminaalin kyvykkyyteen sekä käytettävään palveluun.

Kevään 2019 aikana Yhteisverkko on tehnyt useita parannuksia liikenteenohjauskonfiguraatioihinsa. Käyttäjille muutokset näkyvät parempina sekä tasalaatuisimpina datanopeuksina sekä kattavampana 4G-palveluna. Jatkossa 2G- tai 3G-ikonin näkeminen puhelimessa onkin yhä harvinaisempaa. Yhteisverkon tavoitteena on tarjota käyttäjille laadukasta 4G-verkon palvelua myös asutuskeskittymien ulkopuolella aina kun se on mahdollista.

Mukavaa kesää ja sujuvia surffailuja toivottaen,

Radioverkkopäällikkö Lasse Laine, puh, 040 9200 363, lasse.laine@yhteisverkko.fi