Yhteisverkon 5G nyt myös Lappeenrantaan – uudesta verkosta vauhtia opiskeluun (C45)

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Syys–lokakuussa rakentaminen jatkuu Lappeenrannassa. Laadukkaammista yhteyksistä hyötyvät niin asukkaat, opiskelijat, lomailijat kuin yritykset. 5G-verkon rakentaminen parantaa myös Lappeenrannan 4G-yhteyksiä.

Yhteisverkon uusi 5G-verkko tuo nopeammat yhteydet Lappeenrantaan. DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat alueella suuremmat tiedonsiirtonopeudet kuin yhden operaattorin verkossa.

Kansainvälinen korkeakouluyhteisö iloitsee hyvistä yhteyksistä

Uudesta ja tehokkaammasta 5G-verkosta hyötyy myös Lappeenrannan korkeakouluyhteisö, LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu. Lappeenrannan kampuksella on lähes 10 000 opiskelijaa ja asiantuntijaa 93 maasta.

”On selvää, että tällainen kansanvälinen yhteisö vaatii toimiakseen parhaat mahdolliset tietoliikenneyhteydet. Haluamme olla Lappeenrannassa maailman huippua myös nopeissa yhteyksissä. Kaikkien saatavissa oleva kattava 5G-verkko on juuri sitä”, LUT-yliopiston tietohallintojohtaja Antti Sirviö sanoo.

Uuden verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Sen myötä muun muassa etäluennot, luentotallenteet ja opiskelun verkkoalustat toimivat pätkimättömästi.

Pätkimättömät yhteydet töihin ja vapaa-ajalle

Nopean 5G-verkon myötä etätöiden tekeminen helpottuu ja hyödyt näkyvät myös asukkaiden vapaa-ajassa. Uusi verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi, joten suoratoistopalvelut, pelit, videot ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja katkoksitta.

Myös Lappeenrannan yritykset hyötyvät uudesta 5G-verkosta. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Pienessä yrityksessä tietoliikenneinfra voidaan 5G-verkon ansiosta rakentaa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon. 5G tuo helpotusta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Lappeenrannassa tapahtuu?

5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Lappeenrantaan. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 62 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Keskusta, Alakylä, Hanmäki, Harapainen, Hartikkala, Hevossilta, Hiessilta, Hovinpelti, Huhtiniemi, Hyrymäki, Iitiä, Ilottula, Kahilanniemi, Kaivokorpi, Kanavansuu, Kasarminlahti, Kaukaa, Kesämäki, Kimpinen, Kiviharju, Kivisalmi, Kourula, Kylpylä, Lauritsala, Lavola, Lepola, Mattila, Muntero, Mustola, Myllymäki, Myllärinmäki, Mäntylä, Märkälä, Pallo, Parkkarila, Pikisaari, Pontus, Rakuunamäki, Reijola, Sammonlahti, Skinnarila, Sudensalmi, Taikinamäki, Tirilä, Uus-Lavola, Voisalmi ja Yllikkälä

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 19. syyskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 28. lokakuuta.

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lisätietoja:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.