Yhteisverkko valmistui – toi tullessaan paremmat yhteydet myös Pohjois- ja Itä-Suomeen

Keväällä 2015 alkanut kahden teleoperaattorin yhteisen matkaviestinverkon rakentaminen on saatu päätökseen. Puolentoista vuoden aikana kattavammat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet on tuotu yli 760 000 ihmiselle myös haja-asutusalueilla. Hankkeen ansiosta erityisesti syrjäseutujen tietoliikenneyhteydet nopeutuivat monikymmenkertaisiksi.

Yhteisverkon rakentaminen aloitettiin Kuusamosta. Kuusamo toimi rakentamisen pilottialueena, koska sen vaihteleva maasto ja toimintaympäristö tarjosivat hyvän varmistuksen sille, että yhteisverkon rakentaminen ja ylläpito toimivat moitteettomasti. Kuusamon jälkeen rakennettiin koko Lappi, Kainuu, Savo, Pohjois- ja Etelä-Karjala.

  • Vaikka puoli Suomea kattava rakennusvaihe onkin nyt saatu päätökseen, työ jatkuu. Ylläpidämme ja kehitämme verkkoa myös tulevaisuudessa, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Erikoisuutena kahden operaattorin saumaton yhteistyö

Yhteisverkko on suomalaisittain ainutlaatuinen yhteishanke, joka on mahdollistanut matkaviestinverkon rakentamisen kustannustehokkaasti ja laadukkaasti harvaan asutuille alueille. Operaattoreiden yhdessä toteuttama verkko kattaa nyt puolet Suomen pinta-alasta, ja sen alueella asuu noin 15 % väestöstä.

  • Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon. 4G-laitteiden lisäksi kuuluvuus parani myös 2G- ja 3G-laitteilla, lisää Jokinen.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja loppuasiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera kehittävät ja tarjoavat edelleenkin itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen.

Yhteisverkko pähkinänkuoressa

  1. Yhteisverkon rakennustyöt alkoivat Kuusamon pilottihankkeella loppukeväällä 2015.
  2. Tähän mennessä Lapin, Kainuun, Savon, Pohjois- ja Etelä-Karjalan alueilla on rakennettu 1700 tukiasemaa.
  3. Uudet tukiasemat ovat tuoneet paremmat yhteydet yli 760 000 ihmiselle.
  4. Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G-teknologian myötä. Yhteisverkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 450 Mbit/s LTE CAT9 -päätelaitteilla. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s.
  5. Yhteisverkon rakennusvaihe on nyt valmistunut. Työ kuitenkin jatkuu, sillä verkkoa ylläpidetään ja uudistetaan aktiivisesti asiakkaiden tarpeiden ja teknologian kehittyessä.

Lisätietoja:

 DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Soneran viestintä, puh. 020 405 4000, communications-fi@sonera.com

Cluster47_2

Yhteisverkon peitto 7.11.2016