Yhteisverkko laajenee Keski- ja Länsi-Lapissa – huippunopeista tietoliikenneyhteyksistä hyötyvät sekä asukkaat että talven hiihtoturistit (C6, C7 ja C8 valmistuneet)

Länsi- ja keskilappilaisten iloksi DNA:n ja Soneran omistama yhteisverkko laajenee jälleen. Nopeista yhteyksistä pääsevät nauttimaan Kittilän, Sodankylän, Muonion ja Kolarin asukkaat. Myös Länsi-Lapin hiihtokeskuksissa – Ylläksellä, Levillä, Oloksella, Pyhällä ja Luostolla – saadaan nauttia yhteisverkon huippunopeista mobiiliyhteyksistä.

Cluster6-9_zoom

Loppukeväällä 2015 aloitettu yhteisverkon rakentaminen on edennyt vauhdilla. Yhteisverkko on kahden operaattorin, DNA:n ja Soneran, ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa kattavammat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet myös haja-asutusalueille. Hankkeen ansiosta syrjäseutujen tietoliikenneyhteydet nopeutuvat monikymmenkertaisiksi.

  • Yhteisverkon mukanaan tuomat nopeat yhteydet ovat valtavan hieno asia Lapin elinkeinoelämälle, matkailulle ja asukkaille. Toivon, että se osaltaan auttaa purkamaan tiedonsiirron pullonkauloja myös taajamien ulkopuolella, sanoo Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

Yhteisverkon rakentaminen alkoi loppukeväällä Kuusamosta. Kesän aikana yhteisverkko eteni Sallaan, Pelkosenniemelle, Savukoskelle ja osaan Kemijärveä. Syksyn aikana valmista on tullut Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä, Sodankylässä ja nyt viimeisimpänä Kittilässä, Muoniossa ja Kolarissa. Lähes koko Pohjois-Suomen rakennustöiden arvioidaan valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä.

Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G -teknologian myötä. Se parantaa merkittävästi yhteyksiä myös 2G- ja 3G-laitteille, mikä näkyy nyt niilläkin parempana kuuluvuutena. Verkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 300 Mbit/s ja taajamien ulkopuolella maksimissaan 150 Mbit/s.

  • Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon erittäin nopeasti ja kattavasti.
  • Seuraavaksi jatkamme rakennustöitä Länsi- ja Keski-Lapissa Rovaniemen tietämillä, kertoo Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Yhteisverkko on suomalaisittain ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa radioverkon  rakentamisen kustannustehokkaasti ja laadukkaasti harvaan asutuille alueille Pohjois- ja Itä-Suomessa. Operaattoreiden yhdessä toteuttama verkko kattaa vuoden 2016 loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja loppuasiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera kehittävät ja tarjoavat edelleenkin itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen.

Cluster9_2

Yhteisverkon peitto 23.10.2015

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Soneran viestintä, puh. 020 40 60235, communications-fi@sonera.com