Outokumpu ja Polvijärvi saavat kattavan 5G-verkon – DNA:n ja Telian Yhteisverkon rakennus alueella alkaa (C31)

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa yhteistyössä Nokian kanssa. Helmi-maaliskuussa rakentaminen jatkuu Outokummussa ja Polvijärvellä. Nopean 5G-verkon rakentaminen parantaa myös alueen 4G-yhteyksiä.

 Kattava 5G-verkko tarjoaa hyötyjä paikalliselle yritystoiminnalle. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla. Pienille yrityksille 5G-verkko tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu jatkossa kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

”Vaikka Outokumpu tunnetaan teollisuuskaupunkina, on täällä kuitenkin paljon pienyrittäjiä, joille hyvät tietoliikenneyhteydet ovat tänä päivänä erittäin tärkeitä. Samoin pitää muistaa, että hyvät yhteydet parantavat ihan meidän jokaisen tavallista arkea”, sanoo Outokummun kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki.

Nopeat yhteydet ovat tärkeä osa sujuva arkea. Etätöistä on tullut monelle arkipäivää ja viihdesovelluksia käytetään jatkuvasti enemmän. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ilman katkoksia.

Mitä ja milloin Outokummussa ja Polvijärvellä tapahtuu?

5G-verkko tuo nykyistä nopeammat yhteydet Outokumpuun ja Polvijärvelle. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 33 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Outokumpu: Kalaton, Keskusta, Kokonvaara, Kuusjärvi, Maljasalmi, Ohtaansalmi, Pekkalanmäki ja Turula
  • Polvijärvi: Huhmari, Hukkala, Huutokoski, Keskusta, Kinahmo, Kuorevaara, Ruvaslahti, Sotkuma ja Viitalahti
  • Heinävesi: Karvio, Luusvuori ja Palokki
  • Kaavi: Maarianvaara
  • Kontiolahti: Katajavaara, Romppala ja Sakarila
  • Liperi: Ahonkylä, Käsämä, Korpivaara, Ristinkylä ja Viinijärvi
  • Tuusniemi: Kojanlahti, Kosula, Laukansalo ja Levälahti

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 13. helmikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 10. maaliskuuta.

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia katkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Telia

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia