DNA:n ja Soneran omistama yhteisverkko etenee nopeasti: Sodankylän, Inarin, Utsjoen ja Enontekiön asukkaat pääsevät nauttimaan nopeista yhteyksistä (C3, C4 ja C5 valmistuneet)

Loppukeväällä 2015 aloitettu yhteisverkon rakentaminen on edennyt vauhdilla. Yhteisverkko on kahden operaattorin, DNA:n ja Soneran, ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa kattavammat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet myös haja-asutusalueille. Hankkeen ansiosta syrjäseutujen tietoliikenneyhteydet nopeutuvat monikymmenkertaisiksi.

Yhteisverkon rakentaminen alkoi loppukeväällä Kuusamosta. Kesän aikana yhteisverkko eteni Sallaan, Pelkosenniemelle, Savukoskelle ja osaan Kemijärveä. Nyt valmista on Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä sekä osassa Sodankylää. Lähes koko Pohjois-Suomen rakennustöiden arvioidaan valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä.

Cluster3-5_zoom

  • Yhteisverkon tavoitteena on saada parempi kuuluvuusalue mobiililaajakaista- ja puhepalveluille tuomalla kattavammat ja huippunopeat yhteydet myös haja-asutusalueille, kertoo Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G -teknologian myötä. Se parantaa merkittävästi yhteyksiä myös 2G- ja 3G-laitteille, mikä näkyy nyt niilläkin parempana kuuluvuutena. Verkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa maksimissaan 300 Mbit/s ja taajamien ulkopuolella maksimissaan 150 Mbit/s.

Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon erittäin nopeasti ja kattavasti. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavaksi rakennustyöt etenevät Keski- ja Länsi-Lappiin, sanoo Jokinen.

Yhteisverkko on suomalaisittain ainutlaatuinen yhteishanke, joka mahdollistaa radioverkon  rakentamisen kustannustehokkaasti ja laadukkaasti harvaan asutuille alueille Pohjois- ja Itä-Suomessa. Operaattoreiden yhdessä toteuttama verkko kattaa vuoden 2016 loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja loppuasiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera kehittävät ja tarjoavat edelleenkin itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen.

Cluster5_2

Yhteisverkon peitto 13.10.2015

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Soneran viestintä, puh. 020 40 60235, communications-fi@sonera.com